woensdag 7 september 2016

Simpel uitgelegd: waarom basisuithouding zo belangrijk is

25.07.2016 | PHILIPPE CROLS (artikel)

Als je een inspanningstest ondergaat, is de kans heel groot dat men je erop wijst dat je je basisuithouding moet verbeteren. Maar waarom is dat nu precies zo belangrijk?

Je wil dit najaar schitteren op een 10 kilometerwedstrijd en hebt de afgelopen weken niet al te veel fysieke activiteiten verricht. Geen nood, want als je de komende maanden driemaal per week 10 kilometer afwerkt aan een hoog tempo, dan loop je op de dag van de wedstrijd zonder twijfel een toptijd.
Vergeet het! Een basisuithouding is onontbeerlijk in alle situaties. Hoe beter de basisuithouding, hoe meer het lichaam gebruik kan maken van vet als brandstof, waardoor de suikers in je spieren op peil blijven. Met een goede basisuithouding verbeter je ook aanzienlijk je recuperatievermogen. Het loont dus de moeite om daarin te investeren.

Je basisuithouding verbeter je het best geleidelijk aan door middel van rustige uithoudingstraining. Voor sommigen is dit zeer moeilijk, omdat het tempo laag ligt en ze het gevoel hebben amper of niet te trainen. Maar schijn bedriegt in dit geval. Verhoog eerst de duur en de frequentie van jouw sportactiviteiten en pas daarna de intensiteit. Een te snelle verhoging van de intensiteit zal immers een negatief effect hebben op jouw sportieve prestaties.