zaterdag 21 januari 2017

10 gouden looptips voor beginners

10 gouden looptips voor beginners

05.01.2017 | PHILIPPE CROLS

Ben je aan 2017 begonnen met als goed voornemen: Start 2 Run? Dan kunnen deze tips je zeker helpen!
1. Wie nog maar net begint met lopen, kan zijn of haar conditie perfect opbouwen door het lopen af te wisselen met enkele minuten stappen. Bouw geleidelijk aan de duur van de looptochten op.
2. Maak van het sporten een gewoonte. Het trainingseffect van dagelijks een halfuurtje sporten is groter dan vier uur slechts op één dag van de week!
3. Lopen heeft niet alleen een positieve invloed op je conditie, maar ook op je algemeen welbevinden en zelfvertrouwen. Een gezonde geest in een gezond lichaam!
4. Trainen met een hartslagmeter is een zeer goede manier om de intensiteit van het lopen in de gaten te houden. Zeker voor beginnende lopers is het vaak niet evident om aan lage hartslag te gaan lopen. Oefening baart kunst!
5. Bouw eerst de frequentie van je looptraining op, tot je minstens een drietal keer per week kan lopen. Daarna verleng je geleidelijk aan de duur van de trainingen. Deze strategie geeft het minste kans op overbelasting.
6. Loop bij voorkeur op een zachte ondergrond (bos, veld, ...) in plaats van de straat (beton). Dit vermindert het risico op overbelastingsletsels.
7. De zogenaamde 'babbeltest' is een eenvoudige maar doeltreffende manier om de intensiteit van je looptraining in de gaten te houden. Kan je niet meer normaal spreken tijdens het lopen, dan loop je te snel!
8. Soepele spieren liggen aan de basis van een efficiënte looptechniek: stretch regelmatig na een looptraining de beenspieren.
9. Bij het begin van een loopprogramma is het aangeraden om je door je (sport)arts even medisch te laten doorlichten.
10. Het kan bij de start van een loopprogramma 8 tot 12 weken duren vooraleer je merkelijke vooruitgang voelt in het tempo waaraan je kan lopen. Laat je dus niet ontmoedigen als je de eerste weken weinig progressie voelt.